Funktionel træning? Hvorfor så populært?
Funktionel træning? Danskerne er vide med funktionel træning, og der er faktisk rigtig mange gode grunde til at begynde på funktionel træning fremfor traditionel fitness eller kredsløbstræning som fx. løb, cykling, mm.
Hvad er funktionel træning?
Funktionel træning er fysisk træning, som kombinerer både styrketræning og og kredsløbstræning i funktionelle øvelser, som aktiverer hele kroppen effektivt på én gang.
Ofte i funktionel træning vil man bruge træningsredskaber som kettlebells, eller lignende, da det åbne op for muligheder man ikke finder ved træning med traditionelle håndvægte eller lignende.
Er funktionel træning for alle?
Ja, og det er hele ideen bag funktionel træning. Traditionel fitnesstræning kan være meget centreret omkring det at bygge en flot fysik. Man ser det ofte i fitnesscentrene, hvor der nærmest er spejle overalt. Det er en gammeldags måde at træne på, som ikke er lige så populært, som det var i 00’erne.
Nu handler det om funktionel styrke, at være sund og at have overskud som menneske! Funktionel træning er en del af en moderne livsstil, som rigtig mange adopterer ind i deres liv.
Funktionel træning er for alle! Da de netop handler om, at man får det bedste ud af netop den fysiske form, som man har nu. Man behøver ikke være fitnessmodel nødvendigvis.
Mange ældre er også begyndt at træne funktionel træning, da det styrker led og muskler på en sund og naturlig måde, som man faktisk har gavn af i det virkelige liv.
Hvorfor er funktionel træning så populært?
Der er to hovedårsager til at funktionel træning er populært:
1. Funktionel træning er ekstremt effektivt, og det åbenr muligheder for, at alle kan komme i form hurtigt. Det bryder med ideen om, at træning skal foregå i et indelukket fitnesscenter med statiske træningsmaskiner. Træning kan lige så godt foregå udenfor med et par kettlebells.
2. Det er et modefænomen. Det er blevet moderne at træne crossfit, og at implementere sin træning som en vigtig del i sin sunde livsstil med masser af overskud. Og så kan man spare penge ved at fokusere på fx kettlebell træning hjemme, så man ikke behøver melde sig ind i et fitnesscenter.
Hvad skal man være opmærksom på, når begynder at træne?
1. Husk at varme op! Fysisk træning kan generelt være meget krævende for kroppen, og derfor er det en nødvendighed at sikre sig, at ens muskler er godt varmet op inden træning, så man ikke får skader.
2. Start stille og roligt ud! Hvis du er ny, skal du huske, at din krop skal have tid til at restituere både mellem træningsøvelser, men og på dage, hvor du ikke træner! Det er meget vigtigt. Man kan være 100% sikker på at få skader, hvis man som ny træner hver eneste dag i flere måneder. Det er kroppen simpelthen ikke klar til. – Det handler om at starte stille ud, holde pauser, og så bygge op undervejs.
3. Varme led op og strække ud! Muskler trækker sig sammen og udvider sig. Derfor skal man huske at trække ud, så man ikke overbeslaster sine muskler og sine led.
Hvis man har problemer med knæene, kan det være en rigtig god ide at benytte et vippetræt til at træne sin styrke omkring knæ, så man ikke overbelaster dem.
4. Kosten er lige så vigtig som selve træning! Hvis man er ude på at tabe sig, skal man sikre sig, at man får færre kalorier end man forbrænder løbet af en dag. Derfor skal man have styr på sit ligevægttal.
En god ide kan være at fokusere på fødevarer som: Lyst kød, fisk, fjerkræ, grøntsager som: broccoli, spidskål, gulerødder, asparges, osv.
Man skal helst holde sig fra alt for mange kulhydrater og for fedt kød. Oksekød har typisk dobbelt så mange kalorier i sig som kylling.
5. Holdningen! Når man træner er et godt trick altid at have helt ret ryg. Så er man sikker på, at man ikke får skader i ryggen.