Sådan behandler du termotøj
Det kan virke banalt at læse om, hvordan du skal behandle dit termotøj. Ikke desto mindre føler vi, at det er god skik, at vi orienterer jer om, hvorledes I får mest muligt ud af jeres indkøbte varer. Således anbefaler vi, at for at få mest ud af jeres termotøj, så skal I paradoksalt nok gøre mindst muligt ved det. Underneden forklarer vi lidt nærmere, hvad vi egentlig mener med dette.
Børn leger og denne leg foregår både i beskidte træer, sandkasser, i mudret vand og så lignende. Dette betyder, at børnenes termotøj bliver beskidt. Den bedste måde at gøre termotøjet rent på er, ved eksempelvis at ryste eller banke mudderet af, når det er tørt. Er dette ikke tilstrækkeligt kan termotøjet skylles eller tørres med en fugtig klud, for at få de sidste rester af. Er dette ej heller tilstrækkeligt, så er en tur i vaskemaskinen ej heller direkte ødelæggende for tøjet. Såfremt termotøjet får sig en tur i vaskemaskinen, så anbefaler vi, at man vasker det på et skåneprogram på maksimalt 40 grader, med skånsomt vaskemiddel og let centrifugering.
Dette skyldes, at stærke vaskemidler kan slide silikonebehandlingen af (som det yderste lag af termotøjet er behandlet med) og farverne bleges hurtigt. Derudover skal der også gerne spares på mængden af vaskepulver, da overskydende resten af vaskepulveret vil trænge ind i vattet (som er i midten af de tre lag, der udgør termotøj), hvilket vil gøre vattet stift og hårdt og på sigt hæmmes barnets bevægelighed, når tøjes bruges.
Endvidere er det vigtigt, at tøjet vender normalt, da det inderste lag i termotøjet er det mest skrøbelige, så vaskes termotøjet sammen med tøj, der har eksempelvis lynlåse, velcro eller andet form for lukkemekanisme (som skal være lukkede) beskyttes den skrøbelige inderside af termotøjet, hvis det vender normalt.
Anbefaling hvis uheldet er ude
I tørretumbleren må termotøjet ej heller tørres ved for høj temperatur. Men vores vigtigste pointe i forbindelse med vask af termotøjet er ganske simpelt, at undgå at vaske tøjet mere end højest nødvendigt, da maskinvask slider unødigt meget på det fine termotøj.
Skulle det ske, at indersiden på termotøjet slides op eller på anden vis får en rift, så anbefaler vi, at reparere denne skade med normal textillim. Hvis man er en smule forudseende, så kan man gemme det aflagte termotøj, for så senere at kunne bruge det som en del af sit lappegrej. Opstår der et hul i det nye termotøj, så kan det klippes en lille lap af det aflagte sæt og denne lap kan syes på det nye tøj.
Vigtigt husråd: Undgå cowboybukser
For at undgå førnævnte skader er der et lille råd, som ikke mange tænker over, men cowboybukser slider rigtig meget på det nylontricot, der udgør indersiden i termotøj. Det anbefales derfor, at man ikke bruger cowboybukser under termobukser. Cowboybukserne har i dette tilfælde samme effekt som krydsfinér. Hvis du kan genkende følelsen af at glide hånden hen over en plade af krydsfinér, så vil man kunne huske den stikkende fornemmelse, som dette giver. Cowboybukser har som sagt samme effekt på termotøjet og det slider selvsagt meget på tøjet, så prøv at undgå denne kombination.
Termotøj er oplagt et flere årstider på året, og den hyppige anvendelse sætter sit naturlige præg. Forvent derfor ikke længere levetid end 1-2 sæsoner, da dit barn både kan bruge det forår, efterår og vinter. De fleste børn vokser imidlertid også så hurtigt, så udskiftningen af termotøjet går sin naturlige gang. Du bør dog som forældre ikke underkende vigtigheden af termotøjet, hvorfor køb af nyt skal prioriteres. Det er bevist, at kulde forøger risikoen for sygdom, eftersom kroppen anvender dens energi på at varme kroppen op, hvorved immunforsvaret svækkes.
Som de fleste forældre formentlig kan nikke genkendende til, så har man næppe brug for flere hjemmedage med syge børn. Så gør dig selv, din arbejdsgiver og ikke mindst dit barn den tjeneste at hold det praktiske udetøj ved lige.