Sådan hænger man lamper op
Noget så simpelt som at hænge lamper op og tilslutte dem til elnettet kan virke uoverskueligt, hvis man ikke lige ved, hvordan det skal gøres. Men det er faktisk ikke så svært og det er en af de ting, man gerne må gøre selv.
Første trin er altid at finde ud af, hvor lampen skal hænge. Det lyder muligvis banalt, men der er ikke noget så irriterende som at hænge en lampe op for blot at konstatere, at den hænger skævt i forhold til bordet. Derfor er det altid at foretrække, at man giver sig god tid til at beslutte, præcis hvor lampen skal placeres.
Er det en spisebordslampe, der skal placeres lige over et bord, kan man med fordel stille en tændt lygte midt på bordet, så lyskeglen viser, hvor lampen skal hænge. På den måde slipper man for at lave unødvendige huller i vægge og loft.
Husk at slukke for strømmen
Når placeringen af lampen er bestemt, er det tid til at smøge ærmerne op. Det anbefales, at man afbryder strømmen på gruppetavlen, så man ikke risikerer at få stød eller forårsage en kortslutning, men mange garvede gør det selv folk, slukker bare for den almindelige kontakt. Uanset hvilken metode, du vælger, så tjek altid efter med en spændingstester, så du er helt sikker på, at der ikke er strøm i de ledninger, du skal arbejde med.
Herefter fjerner du det yderste stykke af ledningens kappe. Det er den hvide plastic, der beskytter ledningerne inde i kappen. Så afisolerer du kobberet i de farvede ledninger. Kobberenderne må ikke være mere end cirka en halv centimeter lange.
Når det er gjort, stikker du alle kobberenderne ind i klemmerne. Sno kobberet sammen inden, så der ikke stikker små kobbertråde uden for klemmerne. Skru klemmerne til, og træk lidt i ledningen, så du er helt sikker på, at den sidder fast.
Er der en gul/grøn leder må den kun forbindes, hvis der er en klemme, der er markeret med et jordsymbol eller et J. Den lyseblå ledning er en nulleder, den skal i klemmen, der er mærket med N eller 0. Faselederen er som oftest brun og skal placeres i klemmen mærket med L, P eller F eller en pil, der peger ind mod materialets indre. Endelig er der mellemlederen, der skal i klemmen mærket med M eller en pil, der peger væk fra materialets indre. Mellemlederen har ingen fast farve.
I nogle hjem er der en i stedet for det almindelige udtag i loftet en slags stikkontakt i loftet med en helt speciel slags stik. Her monterer du stikket på lampens ledning på samme måde som beskrevet før og så kan man bagefter stikke stikket i kontakten. Dette har bl.a. den fordel, at man undgår at stå og arbejde med det i en ukomfortabel stilling med nakken tilbage og armene over hovedet.
Check om alt virker som det skal
Når alt er på plads, kan du roligt tænde strømmen og se om dine lamper virker, som de skal. Kommer der intet lys må du efterchecke (husk at slukke strømmen igen) om alt er monteret som det skal. Check også at pæren ikke er sprunget i lampen. Er der stadig intet lys, er der ikke andet for end at ringe til en elektriker og lade en professionel gennemgå dine elinstallationer.
Lamper for enhver smag
Inden du skal i gang med alt det vi har beskrevet ovenfor, skal du måske først have købt en eller flere lamper. Dette gør du nemmeste på www.bekko.dk – én helt ny lampebutik på nettet, men ikke desto mindre en butik, der er ved at blive populær blandt lampefans. Her finder du et stort udvalg i lækre lamper til en pris, hvor de fleste kan være med.